Hovězí carpaccio s pečenou řepou
Carpaccio z opečeného válečku hovězí svíčkové, pečené červené řepy, křenu, řeřichy a hoblinek parmazánu, pokapané olivovým olejem.
Ingredience
Na svíčkovou carpaccio: | |
1 ks | váleček hovězí svíčkové dlouhý asi 30 cm |
1-2 lžíce | rozmarýnu |
1-2 lžíce | mořské soli |
olivový olej | |
Na pečenou červenou řepu: | |
1 svazek | malých červených řep i s kousky natě |
ocet balsamiko | |
olivový olej | |
mořská sůl | |
Na dohotovení: | |
1-2 hrsti | čerstvých lístků řeřichy |
100 g | parmazánu nastrouhaného na hoblinky |
čerstvě nastrouhaný křen | |
olivový olej | |
sůl |
Postup
1. Nejprve si připravíme maso; váleček svíčkové opláchneme a důkladně osušíme, položíme ho na plochu stolu, kde jsem vysypali a rozprostřeli mořskou sůl a otrhané lístky tymiánu, maso pokapeme olivovým olejem, rozetřeme a pak váleček poválíme na ploše tak, aby se nám pěkně obalil do soli a tymiánu
2. Maso položíme na vyhřátou pánev s olejem a zprudka ho ze všech stran opečeme, aby se pěkně zatáhlo a zrůžovělo, pak svíčkovou vyndáme z pánve a necháme 5 minut odpočinout
3. Krájíme na tenké plátky, které klademe na talíře
4. Carpaccio ze svíčkové dále obložíme opečenou červenou řepou, tu ještě dochutíme čerstvě nastrouhaným křenem
5. Na talíře dále ozdobně poklademe čerstvé listy řeřichy a posypeme je hoblinkami parmazánu
6. Nakonec vše osolíme a pokapeme olivovým olejem a můžeme servírovat.
Příprava pečené řepy:
1. U řepy odstraníme většinu natě, ponecháme jen úpony přímo u řepy velké tak 2 cm, zeleninu propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat
2. Okapanou řepu položíme na plát alobalu, pokapeme ji olivovým olejem a octem balsamiko, osolíme mořskou solí
3. Alobal přeložíme, kraje přehneme a zmáčkneme, aby při pečení z balíčku nevytekla žádná šťáva
4. Pečeme 25-30 minut při teplotě asi 250 °C
5. Po upečení balíček opatrně rozevřeme, větší řepy překrojíme, menší necháme v celku, řepu servírujeme i s vypečenou šťávou.
Doporučení:
Kdo nemá rád, může řepu vynechat, kdo se s ní nechce péci, může použít i řepu sterilovanou. Řeřicha je k masům skvělá, ale carpaccio lze dochutit i jinými bylinkami.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz