Italské houbové rizoto
Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.
Ingredience
00 g | čerstvých, na plátky nakrájených hub |
370 g | rýže Arborio |
60 g | zakysané smetany |
25 g | másla |
125 ml | suchého bílého vína |
1 ks | kostky kuřecího bujónu |
1 ks | větší cibule |
1 ks | větší stroužek česneku |
2 lžíce | olivového oleje |
hrst petrželka | |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup
1. Do hrnce nalijeme 750 ml vody a přivedeme ji k varu
2. Do vařící vody hodíme kostku kuřecího bujónu a necháme, na mírném plameni, vařit
3. V druhém hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a utřený česnek
4. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme minutu, za stálého míchání, opékat, pak přilijeme víno a 2 minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil
5. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu zdroje a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže
6. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat
7. V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 4-5 minut dusit, dokud nezměknou
8. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát
9. Do hotového rizota přilijeme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky nasekané na jemno
10. Porce rizota zdobíme zbytkem nasekané čerstvé petrželky.
Poznámka:
Rýže Arborio: Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu a to proto, že velmi hojně vstřebává vodu.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz