Italské houbové rizoto

Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.

 

Autor ReceptyOnLine.cz

Doba přípravy 45 minut

Ingredience

 

00 g čerstvých, na plátky nakrájených hub
370 g rýže Arborio
60 g zakysané smetany
25 g másla
125 ml suchého bílého vína
1 ks kostky kuřecího bujónu
1 ks větší cibule
1 ks větší stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
  hrst petrželka
  mletý černý pepř
  voda
  sůl

 

 

Postup

 

1. Do hrnce nalijeme 750 ml vody a přivedeme ji k varu
2. Do vařící vody hodíme kostku kuřecího bujónu a necháme, na mírném plameni, vařit
3. V druhém hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a utřený česnek
4. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme minutu, za stálého míchání, opékat, pak přilijeme víno a 2 minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil
5. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu zdroje a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže
6. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat
7. V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 4-5 minut dusit, dokud nezměknou
8. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát
9. Do hotového rizota přilijeme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky nasekané na jemno
10. Porce rizota zdobíme zbytkem nasekané čerstvé petrželky.

Poznámka:
Rýže Arborio: Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu a to proto, že velmi hojně vstřebává vodu.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz