Italské kuře Cacciatore
Známá varianta na opečené a pak podušené porce kuřete spolu s rajským protlakem, vínem a dalšími ingrediencemi.
Doba přípravy 100 minut
Ingredience
kuře rozporcovaného na 8 dílů | |
400 g | konzervovaných rajčat |
250 g | žampiónů |
90 g | slaniny |
125 ml | červeného vína |
75 ml | rajského protlaku |
4 lžíce | olivového oleje |
4 lžíce | nasekané petrželové natě |
2 lžíce | kaparů |
1 lžíce | nasekaného čerstvého tymiánu |
2 lžičky | nasekané čerstvé šalvěje |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | malé zelené papriky |
1 ks | cibule |
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu | |
hladká mouka na poprášení | |
mletý černý pepř | |
šalvěj na ozdobu | |
sůl |
Postup
1. Očištěné, oprané kuře rozporcujeme na 8 dílů, osolíme, posypeme pepřem a tymiánem, nakonec maso lehce poprášíme moukou, přebytečnou mouku oklepeme
2. Na velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje, přidáme připravené porce kuřete, slaninu nakrájenou na nudličky a 10-15 minut vše restujeme
3. Obsah pánve přendáme do hrnce, tuk z pánve vylijeme a důkladně ji vytřeme
4. Rozehřejeme zbylý olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku zbavenou semen, polovinu utřeného česneku a za stálého míchání zeleninu 5 minut restujeme, až změkne, děrovanou naběračkou ji přidáme ke kuřeti
5. Na pánvi osmahneme žampiony nakrájené na čtvrtky a přidáme ostatním surovinám do hrnce
6. Nakonec na pánev nalijeme červené víno a 10 minut víno vaříme, aby se svařilo asi tak na 4 lžíce, obsah pánve opět slijeme do hrnce, kam přidáme ještě nakrájená rajčata, protlak a nasekanou šalvěj
7. Pokrm přikryjeme a 1 hodinu dusíme v předehřáté troubě na 190-200 °C
8. Zbylý česnek smícháme s nasekanou petrželovou natí, citrónovou kůrou a kapary, tuto směs na závěr přípravy přimícháme do hrnce a vše spolu dobře prohřejeme
9. Hotové kuřecí Cacciatore osolíme a dochutíme pepřem, jednotlivé porce zdobíme šalvějí.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz