Italský těstovinový salát
Pikantní těstovinový salát z vařených těstovin, zeleniny a salámu, případně dochucený kečupovým přelivem nebo jen olivovým olejem.
Doba přípravy 30 minut
Ingredience
Rozpočet pro 4 osoby: | |
200 g | krátkých těstovin (pene, kolínka, vřeténka ...) |
200 g | měkkého salámu |
100 g | sterilované okurky |
50 g | sterilovaného celeru |
1 ks | cibule |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | kečupu |
1 lžíce | octa |
bílý mletý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup
1. Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a ihned zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvaříme je podle návodu nepříliš doměkka (tak zvaně na skus - al dente), propláchneme studenou vodou a necháme okapat
2. Na oleji zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přidáme rozmíchaný rajčatový protlak s octem a krátce podusíme
3. Do mísy dáme uvařené těstoviny, dušenou cibuli s protlakem, scezené okurky a celer nakrájené na kostičky, na hrubší nudličky nakrájený měkký salám a vše dobře promícháme
4. Podle chuti salát dochutíme kečupem, cukrem, mletým pepřem a solí.
Doporučení:
Těstoviny na salát nesmí být uvařeny příliš doměkka. Kdo nemá rád kečupovou zálivku může vynechat a salát pokapat jen olivovým olejem. Tento salát lze i různě obměňovat, místo sterilovaného celeru dát například sterilovaný hrášek, kukuřičky ...
Poznámka:
Některé těstovinové saláty podáváme dobře vychlazené, jiné lépe chutnají při pokojové teplotě.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz