Jahodový dort
Dortový korpus plněný tvarohovým krémem, ozdobený jahodami přelitými želé.
Jahodový dort. Doba přípravy 90 minut + doba tuhnutí
Ingredience
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | moučkového cukru |
120 g | rostlinného tuku |
25 g | kakaa |
100 ml | mléka |
3 ks | vajec |
1/2 ks | sáčku kypřícího prášku do pečiva |
tuk na formu | |
polohrubá mouka na formu | |
Na náplň: | |
400 g | měkkého tvarohu |
200 g | moučkového cukru |
200 g | másla |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
Na dohotovení: | |
250 g | jahod |
50 g | pražených mandlových lupínků |
1 ks | sáčku čirého dortového želé |
Postup
1. Žloutky s moučkovým cukrem i tukem utřeme do pěny, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, přimícháme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec vmícháme mléko
2. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané dortové formy (24 cm) a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut, necháme ve formě vychladnout, pak vyklopíme a podélně rozkrojíme
3. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, postupně přidáváme tvaroh, který vyšleháme dohladka, jednu třetinu krému oddělíme, zbytek rozetřeme na spodní díl korpusu a přiklopíme ho horním dílem
4. Zbylým krémem potřeme povrch a strany dortu, které ještě obalíme mandlovými lupínkami a dort dáme do lednice ztuhnout
5. Očištěné jahody nakrájíme na plátky, dortové želé připravíme podle návodu na obalu, pak na ztuhlý dort naskládáme nakrájené jahody, přelijeme připraveným želé, necháme ztuhnout a dort nakrájíme.
Poznámka:
Povrch dortu lze samozřejmě ozdobit různě, například hoblinkami čokolády, snítky máty atd ... kdo nemá rád, želé může vynechat a dort přelít například čokoládovou polevou .
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz