Jarní závitky se dvěma dipy
Skvělý jednoduchý předkrm nebo lehká letní večeře. Závitky můžete plnit čerstvou sezónní zeleninou a bylinkami podle libosti. Báječné jsou i s krevetami, uzeným tofu nebo třeba vaječnou omeletou.
Doba přípravy 35 minut
Ingredience
Rozpis na 2-3 porce: | |
Na závitky: | |
12 ks | rýžových papírů |
2 ks | mrkve |
1 ks | listový salát |
1/2 ks | okurky |
1/4 balíčku | rýžových nudlí |
1 lžíce | sezamového oleje |
2 hrsti | klíčků fazole mungo |
1 hrst | čerstvých lístků koriandru |
1 hrst | čerstvých lístků bazalky |
1 hrst | čerstvých lístků máty |
Na arašídový dip: | |
3 lžíce | arašídového másla |
2 lžíce | tamari (druh sojové omáčky bez pšenice) |
2 lžíce | medu |
2 lžíce | vody |
1/2 ks | vymačkaného česneku bez vnitřního klíčku |
1/2 lžičky | nastrouhaného čerstvého zázvoru |
1/2 ks | limetky |
Na dip "Jiăozi": | |
3 lžíce | tamari |
3 lžíce | javorového sirupu |
1 ks | prolisovaný česnek bez vnitřního klíčku |
3 kapky chilli oleje, nebo kousek čerstvé chilli papričky |
Postup
1. Nejprve si uvařte rýžové nudle, dle návodu na obalu, zceďte, propláchněte studenou vodou a zakápněte sezamovým olejem, ať se neslepí
2. Opláchněte a nakrájejte si zeleninu, salát klasicky na různě dlouhé kousky, mrkev na nudličky, okurku rozřízněte podélně, lžičkou vydlabejte semínka a nakrájejte také na nudličky
3. Ve varné konvici uvařte vodu, nechte ji malinko vychladnout, abyste se neopařili a nalijte vodu do pánve, tak na 2 cm. V ní budete namáčet rýžový papír
4. Rýžový papír namočte do horké vody na cca 15 vteřin
5. Položte na pracovní desku a rozprostřete, nebojte, neslepí se vám, dokud je mokrý, takže jen zbytečně neotálejte
6. Blíže k vám, ale ve středu dejte na papír několik lístků máty, na ně položte pár nudliček mrkve, pak dva tři lístky bazalky, trošku salátu, okurkových proužků, trošku koriandru, pár nudlí a výhonků
7. Kupičku zabalte jednoduše tak, aby vznikla rolka, vnější okraje papíru přehněte dovnitř přes ingredience a zarolujte do tvaru válečku
8. Ingredience pro každý dip zvlášť jen smíchejte a podávejte k závitkům.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz