Jazyk v aspiku
Chutný předkrm s uzeným jazykem a zeleninou
Doba přípravy 30 minut
Ingredience
- Bílé víno 150 ml
- Cukr krystal 1 lžíce
- Mrkev (vařené v osolené vodě), 80 g
- Ocet 1 lžíce
- Okurka kyselá, malá, 80 g
- Sůl 1 lžička
- Vejce uvařená natvrdo, 1 kus
- Vepřové uzený jazyk, 300 g
- Vývar 150 ml
- Želatina prášková, čirá, 25 g
Postup
Ze studeného vývaru sebereme ztuhlý tuk a vmícháme do něj želatinu, kterou
necháme nabobtnat. Víno dáme vařit, přimícháme ocet, cukr, vývar s nabobtnalou
želatinou a vše pozvolna necháme rozpustit. Nakonec aspik ochutíme více než podle
vlastní chuti. Ztuhlý aspik by byl jinak nedochucený.
Dno vhodné formy zalijeme tenkou vrstvou aspiku a necháme ztuhnout takzvané
zrcadlo. Jazyk nakrájíme na tenké plátky, jednotlivě je namočíme ve vlažném aspiku a
vkládáme je nejprve na dno, potom po stěnách formy. Vše necháme ztuhnout.
Zbytek jazyka nakrájíme na kostičky, stejně tak okurky a mrkev, vše smícháme
se zbylým aspikem a po částech naplníme do formy a prokládáme dílky vařených vajec.
Naplněnou formu přetáhneme fólií, zatížíme a dáme na 4 hodiny ztuhnout do
ledničky.
Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz