Jehněčí na rozmarýnu
Ochucená uvařená jehněčí kýta servírovaná přelitá omáčkou a podávaná s dušenou zeleninou.
Ingredience
700 g | jehněčí kýty |
400 g | karotky |
100 ml | zeleninového vývaru |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | sekané petrželové natě |
12 ks | mladých cibulek |
2 ks | menších pórků |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | snítky rozmarýnu |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
200 ml | jehněčího vývaru |
200 ml | růžového nebo bílého vína |
špetka šafránu | |
škrobová moučka na zahuštění |
Postup
1. Rozmarýnové lístky obereme a jehličky nasekáme na drobno, oloupaný česnek nasekáme a smícháme se solí
2. Maso opláchneme, osušíme, po délce mírně nakrojíme, do řezu vetřeme česnek se solí, trochu sekaného rozmarýnu a mletý pepř, řez uzavřeme, maso zabalíme do potravinářské fólie, potom do alobalu a okraje dobře přitiskneme k sobě
3. Pak maso dáme do horké, ne vroucí vody (asi 70 °C) a 30 minut vaříme, potom vyjmeme z vody, odstraníme alobal i fólii a nakrájíme na plátky
4. Mrkev očistíme a blanšírujeme na 1 lžíci másla, přilijeme trochu zeleninového vývaru, pod pokličkou dusíme na mírném ohni asi 10 minut a pak smícháme s nasekanou petrželovou natí
5. Očištěné cibulky také opečeme na lžíci másla, přilijeme trochu vývaru a dusíme asi 8 minut, stejným způsobem připravíme i nakrájený pórek, který stačí dusit jen 5 minut
6. Jehněčí vývar a víno v hrnci zahřejeme, přidáme šafrán a zahustíme škrobovou moučkou
7. Na talíře rozdělíme jednotlivé druhy dušené zeleniny i maso, zalijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.
Poznámka:
Blanšírování (blanšírovat) - Spařovat nebo předvářet.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz