Kachna pečená plněná játrovou nádivkou
Dozlatova upečená kachna naplněná voňavou nádivkou připravenou z játrové paštiky, housek, vajec, mléka, bylinek a dalších ingrediencí.
Doba přípravy 180 minut
Ingredience
Rozpis zhruba na 6 porcí: | |
1 ks | celé kachny o váze asi 2,2 kg |
voda | |
kmín | |
sůl | |
Na nádivku: | |
100 g | játrové paštiky |
100 ml | mléka |
1 svazek | mladé cibulky |
1-2 lžíce | nasekané čerstvé petrželky |
3 ks | den staré housky |
3 ks | vejce |
špetka muškátového květu | |
špetka drceného pepře | |
sůl |
Postup
1. Housky nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na plech nasucho opéci
2. Opečené kostičky nasypeme do misky a zalijeme mlékem, přidáme vejce, játrovou paštiku, koření a nadrobno nasekanou petrželku, směs mírně osolíme a promícháme
3. Nakonec do nádivky přidáme očištěnou, jemně pokrájenou cibulku
4. Celou kachnu omyjeme a osušíme, břišní dutiny naplníme játrovou nádivkou, otvor uzavřeme párátky nebo ho zašijeme nití
5. Maso osolíme, posypeme kmínem a položíme do pekáče, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C
6. Pečeme nejméně 90 minut (záleží na velikosti kachny), během pečení kachnu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou
7. Takto upečenou kachnu podáváme naporcovanou například s brambory a čerstvou zeleninou.
Doporučení:
Pokud vám část nádivky zbude, dáme ji do menší zapékací misky a upečeme ji zvlášť, formu před naplněním dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz