Kachna s pikantním medovým přelivem
Kachna s medem je skvělá alternativa pro ty, co se nechtějí stále ládovat knedlíkem se zelím.
Doba přípravy 130 minut
Ingredience
1 ks | kachny |
voda na podlití | |
sůl | |
Na nálev: | |
1/2 l | horké vody |
1 ks | kostky bujónu |
1 ks | citrónu |
1 ks | delší snítky rozmarýnu |
2 ks | větších stroužků česneku |
4 lžíce | medu |
1 lžíce | vegety |
1 lžíce | sojové omáčky |
1 lžíce | kremžské hořčice |
1 lžíce | grilovacího koření |
1 lžíce | pepřového koření |
několik kapek Tabasca | |
hladká mouka na zahuštění |
Postup
Nálev na potírání kachny si připravíme takto:
1. Do větší nádoby nalijeme půl litru horké vody, přidáme kostku bujónu a důkladně ji ve vodě rozmícháme, pak postupně dodáme další ingredience, tedy med, citrón, vegetu, sojovou omáčku, grilovací koření, pepřové koření a hořčici, vše zamícháme do teplého nálevu, nakonec přidáme rozlisovaný česnek, na kousky nastříhané snítko rozmarýnu a pár kapek Tabasca, nálev necháme za občasného míchání vychladnout.
2. Kachnu důkladně omyjeme a z venku i zevnitř nasolíme
3. V celku nebo na dvě půlky ji poklademe do pekáče a podlijeme trochou studené vody
4. Zaklopený pekáč vložíme do studené trouby a dáme na 15 minut péci na 190 °C, pak kachnu zbavíme přebytečného tuku (tuk odebereme lžící) a důkladně potřeme připraveným nálevem, dáme péci na dalších 15 minut a opět jí přelijeme nálevem, takto pokračujeme do změknutí masa cca 90 minut
5. Na poslední část pečení necháme kachnu odkrytou, aby se nám upekla dozlatova, pečeme při teplotě kolem 170 °C
6. Kachnu vytáhneme, naporcujeme a uchováme v teple
7. Výpek zbavíme 2/3 rozpuštěného sádla (bude nám plavat na povrchu) a zahustíme ho hladkou moukou rozpuštěnou v malém množství studené vody, chvíli výpek za stálého míchání provaříme a pak porce kachny vrátíme zpět do omáčky.
Doporučení:
Jako přílohu doporučujeme rýži a ovocný kompot.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz