Kapr na černo

Tento starý pražský recept se připravuje u nás v rodině již odjakživa. Během posledních sta let prošel hned několika úpravami. Tou poslední bylo vyřazení rybí krve, a to, jak jistě správně hádáte, kvůli něžnému pohlaví, ve kterém představa této přísady vy

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 60 minut

Ingredience

 

2,5 kg čerstvého kapra
0,2 kg mrkve
0,1 kg petržele
0,1 kg celeru
0,1 kg cibule
0,1 kg švestkových povidel
120 g perníku na vaření
1 lžíce octa
0,5 l piva
0,1 l rybího vývaru
  kůra z 1 ks citrónu
  sušené švestky, rozinky, mandle, vlašské ořechy
  nové koření, čerstvý tymián, celý pepř, bobkový list
  sůl

 

 

Postup

 

1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin, důkladně omyjeme, naporcujeme a nasolíme
2. Na rozpáleném tuku orestujeme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, když je zelenina zlato-hnědá můžeme přidat scezenou rybí krev, lžíci octa, všechna koření a rybí vývar v takovém množství, aby byl kapr tekutinou celý zakrytý, kapra v omáčce vaříme asi 15 - 20 minut a pak jej vyjmeme
3. K dokončení omáčky stačí přidat sušené švestky, rozinky, mandle, ořechy, v pivě namočený perník a strouhanou kůru z jednoho citronu (pro gourmety doporučuji přidat asi 3 dcl červeného vína a omáčku dalších 30 min zvolna povařit)
4. Omáčku je nutné důkladně propasírovat, ovšem až po vyndání všech sušených plodů, které chceme zachovat v původním tvaru a následně do omáčky vrátit jako vložku.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz