Karlovarský knedlík
Těsto připravené z mouky, mléka, housky, žloutku, sněhu z bílků.
Doba přípravy 45 minut
Ingredience
560 g | hrubé mouky |
200 g | housky (z minulého dne) |
20 g | másla na ubrousky |
1/2 l | mléka |
6 ks | vajec |
sůl |
Postup
1. Tvrdší housky nakrájíme na kostky, pokropíme trochou mléka a necháme vsáknout
2. Vejce oddělíme na žloutky a bílky
3. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přidáme hrubou mouku,navlhčenou, nakrájenou housku, sníh vyšlehaný z bílků a směs lehce promícháme
4. Ze vzniklého těsta vytvarujeme knedlíkové šišky obvyklého tvaru, zabalíme je do navlhčených, máslem potřených ubrousků, zavážeme je nití a vložíme do vařící vody
5. Vaříme je na mírném plameni asi 20 minut
6. Po vyjmutí z vody je vybalíme a nakrájíme na plátky.
Doporučení:
Vhodné jako příloha k jemnějším masům (kuře na paprice, telecí).
Houskové knedlíky budou kypřejší, když část mléka nahradíme minerálkou.
Poznámka:
Knedlíky připravujeme vždy z hrubé mouky (z hladké mouky by se rozvařily).
Nejlepší jsou housky z minulého dne (knedlíky ze starších rohlíků nejsou tak vláčné a chutné).
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz