Všechny produkty jsou skladem. Vyřízené objednávky odesíláme do 24 hodin.

Kaviár z jiker pstruhů

I jikry ze pstruhů lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 50 minut + 1,5-2 hodiny naložení

Ingredience

 

1 kg jiker ze pstruhů
2 l vlažné vody
100-120 g kuchyňské soli
  sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)

 

 

Postup

 

1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

Příprava kaviáru z nevyzrálých jiker:
Nevyzrálé jikry lze rovněž naložit jako kaviár. Po vykuchání jikry pečlivě opláchneme studenou vodou, zbavíme je případných nečistot, je li třeba, blánu podélně nařízneme. Dno čité sklenice s uzávěrem posypeme tenkou vrstvou hrubozrnné soli, jikry rovnoměrně, opatrně vyválíme v jemné a hrubé soli a poté je navrstvíme do sklenice až po okraj. Vrchní vrstvu posypeme hojně hrubozrnnou solí a důkladně uzavřenou sklenici uložíme v chladu. před upotřebením jikry dobře opereme ve studené vodě, necháme je okapat a pak z nich ještě odstraníme blánu.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz