Kuře na bylinkách pečené se zeleninou
Cibulí, česnekem, citrónem a bylinkami nadité kuře, upečené v celku obložené bramborami a další zeleninou, okořeněné pepřem, rozmarýnem a bobkovým listem.
Doba přípravy 130 minut
Ingredience
1 ks | většího kuřete |
6-8 ks | stroužků česneku |
4 ks | nejlépe červené cibule |
3 ks | cukety |
2 ks | barevné masité papriky |
1/2 ks | citrónu |
400 g | malých kulatých brambor |
1 hrst | čerstvých bobkových listů (dá se použít i sušené koření) |
1 hrst | čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného) |
olivový olej | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup
1. Do očištěného, omytého a usušeného kuřete vložíme asi dvě cibule nakrájené na čtvrtky, dva celé stroužky česneku, dva bobkové listy a půlku citrónu, nadité kuře položíme do pekáče prsíčky nahoru, potřeme ho olivovým olejem, osolíme a okořeníme pepřem, posypeme rozmarýnem a zbylými bobkovými listy
2. Omyté papriky zbavené jadřinců nakrájíme na čtvrtky, cukety nakrájíme na kostky, zeleninu hodíme do mísy spolu se stroužky česneku, přidáme odrhnuté brambory, čtvrtky zbylé cibule a listy rozmarýnu, vše zakápneme olivovým olejem, promícháme a připravenou zeleninovou směsí kuře obložíme
3. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 190-200 °C a pečeme zaklopené nebo pod alobalem 1 hodinu, pak maso dopečeme odklopené doměkka a dozlatova, během pečení pokrm občas podlijeme vodou a kuře přeléváme výpekem
4. Hotový pokrm necháme mimo troubu pod utěrkou asi 10 minut odpočinout, jednotlivé porce kuřete servírujeme obložené upečenými brambůrky a zeleninou, přelité šťávou z výpeku.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz