Kuře na estragonu
Bylinkami a dalšími ingrediencemi naplněné kuře, upečené dozlatova obložené vařenými brambory.
Doba přípravy 120 minut
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | kuřete (asi 1,2 kg) |
1 ks | cibule |
750 g | nemoučných brambor |
100 g | bílého chleba |
30 g | másla nebo rostlinného tuku |
2 kelímky | sušeného estragonu nebo 1 svazek čerstvého estragonu |
1 svazek | petrželky |
1-2 lžíce | koňaku |
2 lžíce | plnotučné nebo i ostré hořčice |
čerstvě umletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup
1. Brambory omyjeme, oloupeme, podélně rozčtvrtíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit
2. Uvařené brambory slijeme, necháme je okapat, vložíme je do mísy a opatrně promícháme s hořčicí
3. Umyté kuře dobře osušíme, chléb na jemno rozdrobíme
4. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky, bylinky opláchneme, osušíme potřesením a lístky otrháme, nadrobno nasekáme petrželku a polovinu estragonu
5. V pánvi rozehřejeme 20 g tuku, ve kterém necháme cibuli zesklovatět, vyjmeme ji z pánve a smícháme s rozdrobeným bílým chlebem, nasekanými bylinkami, koňakem, solí a pepřem, touto směsí pak kuře naplníme, otvor uzavřeme špejlí a ovážeme nití, stehna kuřete svážeme dohromady
6. Kuře potřeme jemně solí a pepřem, hrudí dolů je vložíme do širokého pekáče, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 60 až 70 minut (po 30 minutách kuře obrátíme)
7. V této fázi maso obložíme brambory, kuře poklademe zbylým máslem a pokrm dopečeme doměkka, občas ho přelijeme šťávou z výpeku
8. Naporcované kuře i s nádivkou a brambory na talířích posypeme lístky estragonu a servírujeme například s hlávkovým salátem.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz