Kuřecí galantina
Doba přípravy 80 minut + minimálně 2 hodiny doba tuhnutí
Naklepané kuřecí maso naplněné fáší z mletého bůčku, slaniny, šunky, drůbežích jater a dalších ingrediencí, zatočené do rolády a upečené v troubě doměkka, vychlazené, servírované na plátky.
Ingredience
500 g | kuřecích prsních řízků |
potravinářský provázek | |
potravinářská fólie na pečení nebo alobal | |
voda | |
Na fáš: | |
250 g | mletého bůčku |
200 g | slaniny |
200 g | šunka |
100 g | žampionů |
50 g | drůbežích jater |
200 ml | smetany |
muškátový květ | |
petrželka | |
koňak | |
pepř | |
sůl |
Postup
. Nejdříve si připravíme fáš; do vyšlehaného mletého bůčku postupně zašleháme sůl, pepř, trochu muškátového květu, několik kapek koňaku a smetanu
2. Přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, slaninu a játra, blanšírované kousky žampionů a usekanou petrželku, důkladně vše promícháme
3. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, ty rozklepeme, pak z nich na potravinářské fólii vytvoříme celistvý plát, který přes další fólii sklepeme dohromady
4. Na kuřecí plát rozetřeme fáš, maso i s fólií smotáme do úhledného válečku, konce zavážeme provázkem a dáme do pekáče
5. Roládu podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 60 minut
6. Galantinu musí chladit nejméně 2 hodiny, aby ztuhla, až ze ztuhlé rolády odstraníme potravinářskou fólii nebo alobal a nakrájíme ji na zhruba centimetrové plátky
7. Podáváme s čerstvým pečivem a například čerstvou, úhledně nakrájenou zeleninou.
Poznámka:
Blanšírování: Krátké ponoření potraviny do vroucí tekutiny (spaření).
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz