Kuřecí roláda servírovaná za studena
Roláda z kuřecích prs obložená anglickou slaninou, naditá ochuceným kuskusem, upečená v troubě doměkka, servírovaná za studena, s čerstvým pečivem, listovým nebo zeleninovým salátem, s grácií a láskou ...
Doba přípravy 180 minut + 2 hodiny na odležení
Ingredience
Rozpis na 6-8 porcí:
6 ks | kuřecích prsních řízků |
cca 20 ks | plátků anglické slaniny (nebo jiné vhodné) |
3 ks | stroužky česneku, rozmělněné |
1 ks | velká cibule, nasekaná najemno |
1 ks | vejce |
1 velká hrst | petrželky nebo koriandru, nasekaná |
140 g | sušených švestek, propláchnutých horkou vodou, přepůlených |
100 g | uzených mandlí, nasekaných nahrubo (či piniové oříšky nebo obyčejné mandle) |
100 g | kuskusu |
50 g | másla |
180 ml | horkého kuřecího vývaru |
šťáva z jednoho citronu - vymačkaná | |
čerstvě mletý pepř | |
mořská sůl |
Postup
1. Kuskus vsypte do velké mísy a zalijte kuřecím vývarem, lehce promíchejte, přiklopte a nechte 5 minut vstřebávat tekutinu
2. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a doměkka na něm osmahněte cibuli, trvá to asi 4 minuty, pak přidejte česnek a 1 minutu opékejte, dejte stranou
3. Nasekejte uzené mandle, pokud budete dávat piniové oříšky nebo "normální" mandle, opražte je na suché pánvi a přidejte je ke kuskusu, stejně tak jako cibuli s česnekem, přidejte švestky a petrželku nebo koriandr, dochuťte citronovou šťávou, hodně osolte a opepřete
4. Do zchladlé směsi vyklepněte vejce a promíchejte
5. Z potravinářské fólie odstřihněte obdélník o velikosti A4 a rovnoběžně s krátkými stranami na něj položte čtyři kusy kuchyňského provázku, na něj naskládejte plátky slaniny (měly by se lehce překrývat)
6. Maso naklepejte na tloušťku jednoho centimetru, pořádně z obou stran osolte a položte na slaninu
7. Ochucený kuskus rozložte na maso a po delší straně roládu zarolujte, pomáhejte si tou folií, svažte připravenými provázky, přendejte do pekáče a dejte na 2 hodiny do lednice odležet
8. Troubu předehřejte na 180 °C, roládu poklaďte zbývajícím máslem, přikryjte alobalem a pečte 45 minut, pak alobal sundejte a pečte dalších 45–50 minut, aby bylo maso propečené a slanina křupavá (já jsem na posledních 5 minut použila funkci "gril"), nechte zchladnout.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz