Lehký salát s opečeným sýrem paneer
Salát připravený z baby špenátu, výhonků vojtěšky, koriandru, řeřichy, olivového oleje a mrkve, ozdobený opečenými plátky sýra Paneer. Recept podle Jamie Olivera.
Doba přípravy 30 minut
Ingredience
Na salátový základ: | |
200 g | čerstvých listů baby špenátu |
200 g | výhonků vojtěšky |
1/2 svazku | čerstvého koriandru |
2-3 ks | mrkve (žlutá, bílá ...) |
1 hrst | čerstvé řeřichy |
citronová šťáva | |
olivový olej | |
sůl | |
Na sýr: | |
1 balení (230 g) | sýra Paneer (Panýr) |
3 lžíce | sezamových semínek |
olivový olej | |
sůl |
Postup
1. Oprané a důkladně okapané listy špenátu promícháme s výhonky vojtěšky, neskanými listy koriandru a řeřichou
2. Očištěné mrkve oškrábeme pomocí škrabky, vytvoříme tak delší tenké mrkvové pásky, které opatrně zamícháme do načechraného salátového základu
3. Zeleninu a bylinky pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, osolíme a salát ozdobíme plátky opečeného sýra Paneer hojně posypanými sezamem (sezamová semínka z pánve i s výpekem také použijeme na dozdobení salátu).
Příprava sýra Paneer:
1. Sýr nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a opečeme je z obou stran na rozpáleném extra kvalitním olivovém oleji
2. V průběhu opékání sýr z obou stran hojně posypeme sezamovými semínky, ty se také při přípravě pěkně orestují.
Doporučení:
Salát lze samozřejmě různě obměňovat. S listy baby špenátu jsou skvělá cherry rajčátka, černé či zelené olivy, čerstvé listy rukoly, ředkvičky ... místo sýra Paneer můžete použít i kozí sýr nebo sýr Halloumi.
Poznámka:
Sýr Paneer se dá dnes koupit ve větších obchodech, nebo ve specializovaných prodejnách, můžete si ho však také vyrobit doma! Recept najdete zde: Paneer - indický sýr.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz