Letní ovocný dort
Piškotový korpus obložený ovocem, politý polevou, ozdobený ztuhlou šlehačkou.
Ovocný piškotový dort. Doba přípravy 90 minut.
Ingredience
Na těsto: | |
200 g | polohrubé mouky |
100 g | másle nebo rostlinného tuku |
100 g | cukru |
50 g | mandlových lupínků |
50 g | mléčné čokolády |
2 lžičky | prášku do pečiva |
1 lžičku | nastrouhané citrónové kůry |
2 ks | vejce |
tuk na vymazání formy | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
425 ml | kompotových broskví |
250 g | třešní |
100 g | smetany ke šlehání |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | čiré dortové polevy |
2 lžíce | cukru |
3 ks | kiwi |
Ještě potřebujeme: | |
dotrová forma o průměru cca 30 cm | |
cukrářský sáček s hvězdičkovým nástavcem |
Postup
1. Nejprve si připravíme dortový korpus; tuk, cukr a sůl ušleháme do pěny, vmícháme vejce jedno po druhém, pak i citrónovou kůru a mouku s práškem do pečiva
2. Dno dortové formy o průměru asi 30 cm vymastíme tukem a zasypeme mandlovými lupínky, naplníme těstem a povrch uhladíme
3. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme korpus asi 60 minut, upečený vyklopíme z formy a necháme vychladit
4. Čokoládu roztavíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, polevou korpus potřeme a necháme ztuhnout
5. Z broskví necháme okapat šťávu, kterou zachytíme do nádoby, broskve nakrájíme podélně
6. Oprané třešně necháme okapat a pak je vypeckujeme, kiwi oloupeme a pokrájíme na plátky
7. Připravený dortový korpus úhledně obložíme ovocem
8. V hrnci smícháme polevu s cukrem a 1/4 l broskvové šťávy a za stálého míchání povaříme, hotovou polevu rozprostřeme na ovoce a necháme ztuhnout
9. Ze smetany a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku (můžeme použít i ztužovač do šlehaček), naplníme jí cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a dort ozdobíme, dle fantazie, šlehačkovými pusinkami a vlnkami.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz