Losos Gravad Lax Gravlax
Gravlax nebo také gravad lax, je velice populární mezinárodní předkrm, který dnes nechybí na jídelním lístku ani jedné lepší mezinárodní restaurace. Přesný původ tohoto receptu není znám. Jediné, co je jisté, že o jeho původ se perou všichni Skandinávci.
Doba přípravy 30 minut + 2-3 dny marinování
Ingredience
1 ks | čerstvý losos zbavený šupin |
1 lžíce | hrubozrnné soli |
1 lžíce | nejlépe čerstvě namletého černého pepře |
1 lžíce | cukru |
snítky kopru | |
Na "Gravlax" omáčku: | |
7 lžic | olivového oleje |
2 lžíce | francouzské hořčice |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | pokrájeného kopru |
1 ks | žloutku |
drcený černý pepř | |
Na ozdobu: | |
osminky citrónu | |
snítky kopru | |
kapari |
Postup
1. Čerstvého vykuchaného lososa zbavíme hlavy a po délce se rozpůlíme a vykostíme, jednu půlku ryby položíme kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby, do povrchu masa vetřeme hrubozrnnou sůl, cukr a pepř a pokryjeme silnou vrstvou čerstvého kopru
2. Na takto upravený filet položíme kůží nahoru stejně okořeněná druhá půlka ryby
3. Nádobu s masem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 2 až 3 dny do ledničky
4. Marinované filety lososa krájíme šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky (40–50 g), ty vějířovitě rozložíme na studené talíře, posypeme několika kapary a přelijeme gravlax omáčkou, předkrm servírujeme ozdobený snítkami čerstvého kopru a osminkami citrónu.
Příprava omáčky:
Gravlax omáčku připravíme z hořčice, do které zvolna přiléváme olej, jako při přípravě majonézy, do hmoty dále zapracujeme cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně usekaný kopr.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz