Máslová štola
Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.
Doba přípravy 120 minut + doba máčení rozinek a kynutí
Ingredience
500 g | polohrubé mouky |
250 g | másla |
150 g | moučkového cukru |
80 g | sekaných mandlí |
80 g | kandovaného ovoce |
80 g | rozinek |
125 ml | mléka |
2 ks | roztlučené hřebíčky |
1 ks | kostky droždí |
trocha mletého muškátového oříšku | |
trocha mletého nového koření | |
špetka soli | |
rum | |
Na ozdobu: | |
80 g | moučkového cukru |
50 g | másla |
Postup
1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce
2. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít
3. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout
4. Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout
5. Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme
6. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout
7. Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
8. Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.
Doporučení:
Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/