Novoroční zelňačka

Skvělá obědová polévka po náročném silvestrovském veselí.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 45 minut

Ingredience

 

Recept na cca 5-6 porcí:
500 g kysaného zelí
200 g uzené rolky
100 g anglické slaniny
50 g tuku (oleje)
5 g sušených hub
250 ml sladké smetany
1,5 l vody
4 ks větších brambor
5 ks kuliček černého pepře
4 ks kuliček nového koření
2 ks klobásy
3 ks větších stroužků česneku
2 ks bobkového listu
2 ks cibule
2 ks kostek bujónu
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté červené papriky
1 lžičku kmínu
  mletý černý pepř
  sůl

 

 

Postup

 

1. Ve větším hrnci na oleji nebo tuku orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, posypeme červenou paprikou a ihned zalijeme vodou
2. Kysané zelí zbavíme nálevu, překrájíme a přidáme do hrnce
3. Dochutíme kostkami bujónu, bobkovým listem, novým kořením, kuličkami pepře a kmínem a přivedeme polévku k varu
4. Zvolna vaříme asi 20 minut
5. Zvlášť uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory
6. Klobásy pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu a uzenou rolku na kostičky a vše orestujeme na malém množství oleje
7. Nakonec opečené maso přidáme do uvařené zelňačky a necháme ještě chvíli povařit
8. Ve smetaně rozmícháme mouku a tímto zahustíme polévku
9. Necháme ještě chvíli vařit a pak zelňačku dochutíme mletým pepřem, solí a prolisovaným česnekem
10. Na závěr vložíme uvařené brambory a polévku odstavíme.

Doporučení:
Polévku je nejlepší uvařit den až dva předem, na Silvestra na to nebudete mít určitě čas.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz