Pečená krůta krocan s nádivkou
Patří k anglickým zvyklostem, že krůta se servíruje v celku, porcuje se až na stole. Servíruje ji většinou pán domu, který dá každému na talířek kousek bílého masa z prsou, část tmavého masa z hřbetu a stehen a plátek nádivky.
Doba přípravy 240 minut
Ingredience
1 ks | krůty nebo krocana |
sádlo | |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
500 g | mletého hovězího masa |
300 g | krůtích drůbků (srdce, játra, žaludek) |
250 g | cibule |
200 g | strouhanky |
100 g | slaniny |
4 lžíce | vývaru |
mletý černý pepř | |
majoránka | |
tymián | |
šalvěj | |
petrželová nať | |
sůl |
Postup
1. Krůtu vykucháme, opereme, osušíme a osolíme, necháme ji odležet (mezi tím si připravíme nádivku)
2. Nádivkou naplníme připravenou krůtu, otvor uzavřeme grilovacími jehlami nebo sešijeme
3. Celou krůtu potřeme sádlem a zabalíme do alobalu
4. V rozehřáté troubě na 175-180 °C pečeme dle velikosti krůty 2-3 hodiny (na každý půl kilogram hmotnosti masa počítáme asi 20 minut pečení při teplotě 175 °C)
5. Půl hodiny před dopečením alobal odstraníme a těsně před dopečením krůtu polijeme šálkem studené vody, tak nám vznikne křupavá kůrčička.
Příprava nádivky:
1. Cibuli zpěníme na slanině, přidáme dopředu uvařené, usekané drůbky, mleté maso, strouhanku, vejce a koření
2. Vše osolíme a dobře promícháme, podle potřeby směs zvlhčíme vývarem.
Doporučení:
Na talíř ke krůtě patří i kousek teplé šunky a kolečka klobásy, jako příloha se servírují opečené brambory, růžičková kapusta nebo vařená mrkev, pečená cibule a lžíce chlebové omáčky.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz