Pečená krůta krocan s nádivkou

Patří k anglickým zvyklostem, že krůta se servíruje v celku, porcuje se až na stole. Servíruje ji většinou pán domu, který dá každému na talířek kousek bílého masa z prsou, část tmavého masa z hřbetu a stehen a plátek nádivky.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 240 minut

Ingredience

 

1 ks krůty nebo krocana
  sádlo
  voda
  sůl
  Na nádivku:
500 g mletého hovězího masa
300 g krůtích drůbků (srdce, játra, žaludek)
250 g cibule
200 g strouhanky
100 g slaniny
4 lžíce vývaru
  mletý černý pepř
  majoránka
  tymián
  šalvěj
  petrželová nať
  sůl

 

 

Postup

 

1. Krůtu vykucháme, opereme, osušíme a osolíme, necháme ji odležet (mezi tím si připravíme nádivku)
2. Nádivkou naplníme připravenou krůtu, otvor uzavřeme grilovacími jehlami nebo sešijeme
3. Celou krůtu potřeme sádlem a zabalíme do alobalu
4. V rozehřáté troubě na 175-180 °C pečeme dle velikosti krůty 2-3 hodiny (na každý půl kilogram hmotnosti masa počítáme asi 20 minut pečení při teplotě 175 °C)
5. Půl hodiny před dopečením alobal odstraníme a těsně před dopečením krůtu polijeme šálkem studené vody, tak nám vznikne křupavá kůrčička.

Příprava nádivky:
1. Cibuli zpěníme na slanině, přidáme dopředu uvařené, usekané drůbky, mleté maso, strouhanku, vejce a koření
2. Vše osolíme a dobře promícháme, podle potřeby směs zvlhčíme vývarem.

Doporučení:
Na talíř ke krůtě patří i kousek teplé šunky a kolečka klobásy, jako příloha se servírují opečené brambory, růžičková kapusta nebo vařená mrkev, pečená cibule a lžíce chlebové omáčky.

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz