Silvestrovské fondue
Masové nebo sýrové fondue jsou vždycky dobrý nápad všude tam, kde je parta prima lidí, kamarádů nebo dobrých přátel. Právě na Silvestra je dost času a správná atmosféra právě na tento druh přípravy pokrmů přímo na stole.
Doba přípravy 20 minut + doba přípravy masa na stole
Ingredience
1,5 kg | dobře odleželé svíčkové nebo jiného kvalitního minutkového masa |
1 l | oleje |
mletý pepř, sůl | |
Jako příloha: | |
bílá veka či jiné čerstvé pečivo | |
různé pikantní omáčky | |
hořčice | |
kečup | |
sterilované cibulky | |
okurky v sladkokyselém nálevu | |
zavařené houby | |
nastrouhaný křen ... |
Postup
1. Odleželé maso nakrájíme na sousta o hraně asi 2 cm a to těsně před samotnou přípravou (maso musí být suché)
2. Kostky masa nasolíme, okořeníme pepřem případně jiným kořením dle vaší chuti a fantazie
3. Olej rozpálíme až téměř k bodu varu, pak ho velmi opatrně nalijeme do nádoby na fondue, kterou umístíme doprostřed stolu, pod nádobou zapálíme oheň, aby udržoval olej teplý
4. Každý stolovník si napichuje jednotlivá sousta na speciální dvouzubou fondue vidličku a sám si ji v tuku opéká (sousto je opečená cca za 2-3 minuty)
5. Současně s nádobou na fondue doplníme stůl o pepř, sůl a další ingredience, jako jsou různé studené pikantní omáčky, hořčice, kečup, okurky ... každý stolovník má svůj dezertní talířek, kde si svá sousta chystá a pak konzumuje.
Doporučení:
Někdo raději masové fondue připravuje místo v horkém oleji ve vývaru, sousta jsou pak uvařená, také se připravují o něco déle.
Poznámka:
Okořeněné kousky masa v horkém oleji mírně prskají, proto maso můžeme opékat neokořeněné a jednotlivá sousta si pak dochutit po opečení.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/