Smetanová zmrzlina
Recept na smetanovou zmrzlinu z Ruska.
Klasická smetanová zmrzlina. Doba přípravy 20 minut + doba zmražení.
Ingredience
250 g | cukru |
1/4 l | sladké smetany |
3 ks | žloutků |
1/2 ks | balíčku vanilinového cukru |
Postup
1. Žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem rozetřeme v hrnci, přilijeme sladkou smetanu a za stálého míchání zahříváme, až krém zhoustne a horní pěna zmizí
2. Potom krém ochladíme, nalijeme do kovové misky pro tvorbu ledu a mrazíme.
Doporučení:
Mrazení zmrzliny:
Nejméně půl hodiny před zmrazováním nastavíme chladničku na nejhlubší stupeň chlazení. Připravený krém dáme do mrazícího prostoru chladničky a mrazíme 2 hodiny. Pak zmrzlinu, namrazenou na stěnách a dně nádobky, seškrábeme (nejlépe nožem namáčeným v horké vodě) a celý obsah promícháme. Toto promíchávání opakujeme vícekrát, vždy asi po půl hodině. Jakmile je zmrzlina zmrazená, chladničku nastavíme na obvyklý stupeň chlazení a zmrzlinu necháme v mrazicím prostoru „uzrát“.
Poznámka:
Stejně připravíme zmrzlinu v mrazničce, doba zmrazení se zkrátí. Zmrzlinu promícháváme v kratších intervalech. V mrazničce můžeme uchovat zmrzlinu delší dobu, avšak přibližně 12 hodin před podáváním ji vložíme do chladničky, aby byla přiměřeně tuhá; zmrzlina podaná přímo z mrazničky je příliš tvrdá a špatně se porcuje.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/