Sněhové koule s vanilkovou omáčkou
Sněhový dezert podávaný s vanilkovou omáčkou
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
- Bílek 5
- Cukr krupice 230 g
- Cukr vanilkový 1 balení
- Čokoláda hoblinky
- Likér vaječný, 1/2 lžičky
- Máta
- Mléko 700 ml
- Ostatní ovoce dle chuti a období
- Pudinkový prášek vanilkový, 40 g
- Smetana ke šlehání, 50 ml
- Tuk na vymazání tácu
Postup
Recept pro 4 osoby
Na omáčku potřebujeme:
200ml mléka, 30g cukru krupice, 40g vanilkového pudinku v prášku, 50ml smetany ke šlehání, 1 vanilk.cukr, 1/2 lžičky vaječného likéru
Mléko, cukr, vanilk.cukr a pudink.prášek svaříme. Směs necháme vychladnout a pak ji vyšleháme dohladka. Přidáme ušlehanou smetanu a ochutíme vaječným likérem.
Na koule potřebujeme:
5 bílků, 200g cukru krupice, 500ml mléka, tuk na vymazání tácu, ovoce, čokoládové hoblinky a lístky máty na dozdobení
Na sněhové koule vyšleháme bílky s třetinou cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svaříme přibližně s 2 cl vody, vlijeme do vyšlehaných bílků a stále šleháme, až směs zchladne.
Z připravené směsi tvoříme pomocí lžíce nebo cukrářským sáčkem koule. Polademe jimi vymazaný nerezový tácek.
V kastrole ohřejeme mléko, sněhové koule do něj opetrně sesuneme a kraťounce povaříme (nesmí se vařit klokotem!) Uvařené noky necháme vychladnout, přelijeme vanilkovou omáčkou a ozdobíme ovocem, čokoládovými hoblinkami a mátou.
Poznámka: k tomuto dezertu můžeme podávat vafle, oplatky, piškoty nebo různé druhy sušenek.
Další recepty najdete na Tradiční recepty.cz