Staročeský povidloň
Povidlová pochoutka
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
- Cukr moučka 2 lžíce
- Cukr vanilkový 1 balení
- Mouka hrubá 230 g
- Ostatní ztužovač šlehačky, 1 balení
- Prášek do pečiva 1/2 balení
- Rum dle potřeby na zředění povidel
- Sůl špetka
- Šlehačka 1 balení
- Švestková povidla 200 g
- Tuk ztužený, 100 g
- Tvaroh 2 balení
- Vejce 5 ks
- Voda 500 ml
Pracovní postup
Vodu se solí a tukem necháme přejít varem a za stálého míchání přisypáváme mouku, až uvaříme hustou kaši.
Dáme částečně vychladit a pak postupně zašleháváme jedno vejce za druhým a nakonec prášek do pečiva.
Těsto rozetřeme do slabé vrstvy na 2 plechy vyložené pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 10 min bez otevírání, až má těsto narůžovělou barvu a naskočí jako věnečky.
Dáme vychladit.
Připravíme krém. Tvarohy smícháme se 2 lžícemi moučkového cukru.a vanilkovým cukrem a vmícháme šlehačku ušlehanou se ztužovačem.
Jednu placku potřeme povidly naředěnými trochou rumu, na povidla rozetřeme tvarohový krém a navrch přiložíme druhou placku. Trochu přimáčkneme a povrch pocukrujeme.
Necháme odležet do druhého dne.
Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz