Steak z roštěnce naložený v bylinkách
Plátek z vysokého (nízkého) roštěnce je prorostlý tukem, takže bývá označován za nejšťavnatější steak. Právě tuk dává tomuto steaku typickou chuť a ve spojení s bylinkovou marinádou patří mezi grilované delikatesy!
Steak z roštěnce. Doba přípravy 20 minut + doba marinování
Ingredience
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | steaky z hovězího roštěnce |
hrubozrnná sůl | |
Na bylinkovou marinádu: | |
30 ml | extra panenského olivového oleje |
2 snítky | čerstvého rozmarýnu |
2 snítky | čerstvého tymiánu |
1 lžička | čerstvě namletého černého pepře |
1 lžička | sušeného oregana |
Postup
1. Čerstvé snítky bylinek nasekáme na jemno, utlučeme v hmoždíři spolu s pepřem a oreganem
2. Směs koření zalijeme v misce extra panenským olejem a do takto připravené marinády vložíme steaky, dobře vše promícháme, aby se marináda dostala všude
3. Maso naložené do bylinkové marinády zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 1-2 hodiny marinovat
4. Před grilováním maso vytáhneme a necháme ho odpočinout při pokojové teplotě
5. Na dobře vyhřátý, tukem pomazaný rošt vložíme osolené steaky a grilujeme je, během grilování maso jednou otočíme, za cca 6-8 minut budou steaky středně propečené
6. Hotové steaky necháme na talíři 3-5 minut odpočinout, teprve pak je servírujeme.
Poznámka:
Tento recept je podle pana Zdeňka Pohlreicha.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz