Utopenci
Klasické občerstvení k pivu. Doba přípravy 30 minut + doba vychlazení nálevu, doba uležení
Ingredience
Recept na láhev o objemu 5 l: | |
2 kg | špekáčků |
8 ks | cibule |
10 ks | celého černého pepře |
6 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkového listu |
3 ks | feferonek |
0,6 l | octa |
1,25 l | vody |
2 lžíce | soli |
4 lžíce | cukru |
1 lžíce | oleje |
Postup
1. Dáme vařit vodu s octem
2. Jakmile nám začne voda vařit, přidáme sůl, cukr, nové koření, olej, bobkový list, feferonky a necháme 4-5 minut povařit, pak vše necháme vychladnout
3. Nálev přecedíme a koření s feferonkami použijeme při skládání uzeniny do vrstev
4. Špekáčky oloupeme a necháme v celku nebo je nakrájíme na půlky
5. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka
6. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme asi 1 cm vysokou vrstvu cibule
7. Na tuto cibuli poklademe vrstvu špekáčků a přidáme část koření s feferonkou
8. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice
9. Vychladlý nálev případně ještě dochutíme (cukr, ocet) a pak jej nalijeme do připravené sklenice
10. Sklenici dobře uzavřeme a necháme 3-4dny uležet v chladničce.
Doporučení:
Množství feferonek i dalšího koření závisí především na Vaší chuti a dá se libovolně měnit
Někdo má rád u utopenců i zelí, které můžeme syrové a nakrájené přidat po vrstvách do sklenic.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz