Vanilková zmrzlina s ovocem
Zmrzlina ze žloutků, cukru a mléka smíchaná se smetanovým krémem.
Vanilková zmrzlina. Doba přípravy 45 minut + doba zamrazení
Ingredience
Suroviny pro 4 osoby: | |
90 g | krupicového cukru |
3 dl | mléka |
3 ks | žloutků |
vanilinový cukr | |
šlehačka na ozdobu | |
Krém: | |
1,5 dl | smetany ke šlehání |
1 lžička | drobně nakrájené kandované pomerančové kůry |
1 lžíce | koktejlových višní |
1 lžíce | nadrobno nakrájeného kompotovaného ananasu |
8 ks | mandlí |
Postup
1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, po částech vyšleháme téměř vařící mléko, pak směs procedíme do vypláchnutého kastrolu a zahříváme za stálého míchání, až směs zhoustne, nesmí se ale vařit!
2. Krém ochutíme vanilinovým cukrem, vychladíme, nalijeme do rovné kovové misky pro tvorbu ledu a necháme v mrazicím prostoru chladničky (nebo v mrazničce) trochu zmrazit
3. Mezitím ušleháme smetanu, lehce vmícháme nakrájené ovoce a spařené, oloupané a nakrájené mandle
4. Částečně zmrazený krém vyklopíme do mísy, přidáme připravenou šlehačku a lehce, ale důkladně vše promícháme
5. Krém znovu nalijeme do misky pro tvorbu ledu a necháme zmrazit do tuha
6. Chvíli před podáváním chladničku zapojíme na normální stupeň chlazení (z mrazničky zmrzlinu přeložíme do chladničky), pak zmrzlinu vyklopíme na dobře vychlazenou mísu a ozdobíme šlehačkou
7. Porce nakrájíme nožem namáčeným v horké vodě.
Doporučení:
Mrazení zmrzliny:
Nejméně půl hodiny před zmrazováním nastavíme chladničku na nejhlubší stupeň chlazení. Připravený krém dáme do mrazicího prostoru chladničky a mrazíme asi 2 hodiny. Pak zmrzlinu, namrazenou na stěnách a dně nádobky, seškrábeme (nejlépe nožem namáčeným v horké vodě) a celý obsah promícháme. Toto promíchávání opakujeme vícekrát, vždy asi po půl hodině. Jakmile je zmrzlina zmrazená, chladničku nastavíme na obvyklý stupeň chlazení a zmrzlinu necháme v mrazicím prostoru „uzrát“.
Poznámka:
Stejně připravíme zmrzlinu v mrazničce, doba zmrazení se zkrátí. Zmrzlinu promícháváme v kratších intervalech. V mrazničce můžeme uchovat zmrzlinu delší dobu, ale přibližně 12 hodin před podáváním ji dáme do chladničky, aby byla přiměřeně tuhá; zmrzlina podaná přímo z mrazničky je příliš tvrdá a špatně se porcuje.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/