Vánoční krůta s kaštanovou nádivkou
Pečená krůta naplněná kaštanovou nádivkou, zdobená kuličkami bílého vína, opečenými kaštany a pečenými bramborami.
Doba přípravy 240 minut + doba uležení
Ingredience
1 ks | mladé krůty (cca 3,5 kg) |
1500 g | jedlých kaštanů |
250 g | šunky |
150 g | drůbežích jader |
4 ks | menší cibule |
1 šálek | rýže |
1/2 dl | koňaku |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
snítky čerstvé petrželky | |
plody bílého vína | |
opečené bramnory |
Postup
1. Krůtu nejprve pečlivě očistíme, opláchneme, necháme oschnout a celou důkladně prosolíme
2. Necháme ji aspoň 1 hodinu uležet
3. Játra naložíme do koňaku a necháme uležet 10 hodin před vlastní úpravou
4. Naložená játra jemně nasekáme, stejně tak šunku a oloupanou cibuli
5. Kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a pak je oloupeme, asi 60 g dáme stranou, ostatní rozmělníme na kaši
6. Rýži uvaříme v osolené vodě
7. Z jater, šunky, na jemno nasekané cibule, rozmělněných kaštanů a rýže připravíme nádivku, okořeníme ji mletým pepřem a osolíme
8. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou
9. Otvor zašijeme nití a krůtu vložíme do velkého pekáče na olej
10. Krůtu zvolna pečeme dozlatova a během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou (jeden kg masa odpovídá cca 1 hodině pečení)
11. Asi 15 minut před koncem pečení obložime krůtu zbylými celými kaštany
12. Krůtu obložíme kuličkami hroznů, opečenými kaštany a pečenými bramborami
13. Nakonec pokrm zdobíme čerstvou petrželkou.
Poznámka:
Opečené brambory viz. recept: Opečené brambory.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz