Velikonoční beránek z piškotového těsta
Velikonoce bez velikonočního beránka? Ani nápad! A i když existuje mnoho receptů, ten z klasického piškotového těsta je stejně nejlepší ...
Ingredience
200 g | polohrubé mouky |
120 g | krupicového cukru |
4 lžíce | horké vody |
4 lžíce | slunečnicového oleje |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 lžička | kypřícího prášku do pečiva |
1-2 hrsti | rozinek |
1 hrst | ořechů |
4 ks | vejce |
5 cl | mléka |
4 cl | rumu |
forma na beránka | |
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání | |
moučkový cukr na posypání nebo čokoládová poleva na polití |
Postup
1. Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, z bílků pak ušleháme tuhý sníh
2. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a horkou vodou, postupně přidáváme také olej a mléko
3. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem, nadrobno nasekané ořechy, rozinky (mohou být namočené v rumu) a nakonec tuhý sníh z bílků
4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy
5. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 190 °C tak 35 minut
6. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížkatém povrchu
7. Hotového beránka hojně pocukrujeme, nebo ho můžeme přelít čokoládovou polevou.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz