Vepřové satay s arašídovou omáčkou
Špízy připravené z marinované krkovičky, grilované a podávané s arašídovou omáčkou.
Doba přípravy 40 minut + doba marinování
Ingredience
600 g | vepřové krkovice |
Na marinádu: | |
5 lžice | oleje |
2 lžíce | nasekané petrželky |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | chilli papričky |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
250 ml | kokosového mléka |
2 lžíce | sójové omáčky |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | strouhaného zázvoru |
150 g | arašídového másla |
1 ks | šalotky |
1 ks | chilli papričky |
2 ks | stroužků česneku |
trocha moučkového cukru |
Postup
1. Očištěnou krkovičku opláchneme, osušíme, nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme a pak ještě nakrájíme na nudličky
2. Do misky dáme olej, očištěnou, na drobno nasekanou chilli papričku, oloupané, na jemno nasekané stroužky česneku, citronovou šťávu, na drobno nasekanou petrželku, špetku soli, mletý pepř a vše dobře promícháme
3. Připravenou směsí potřeme nakrájené maso, zakryjeme fólií, dáme do chladničky a necháme marinovat
4. Na omáčku rozehřejeme olej, vsypeme oloupanou, na drobno nakrájenou šalotku, necháme zesklovatět, přimícháme na jemno nastrouhaný zázvor, oloupané, na drobno nakrájené stroužky česneku, očištěnou, na drobno nasekanou chilli papričku a krátce vše orestujeme
5. Přilijeme sójovou omáčku, necháme zredukovat, pak přidáme moučkový cukr, kokosové mléko, přivedeme k varu, ihned sundáme z tepla a za stálého míchání vmícháme arašídové máslo
6. Maso vyndané z ledničky 15 minut před grilováním napíchneme na špízy a grilujeme 5 minut z obou stran, pak špízy sundáme z grilu, necháme 5 minut odpočinout a podáváme s arašídovou omáčkou.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz