Vissinada višňový sirup
Tento recept pochází z Řecka. Jedná se o sladký sirup z višní, cukru, vody a citronové šťávy, který se pak ředí 5:1 s vodou a ledem.
Doba přípravy 60 minut + 3 hodiny stání
Ingredience
1 kg | zralých višní |
1 kg | pískového cukru |
1-2 lžičky | citronové šťávy |
300 ml | vody |
Ostatní: | |
velký hrnec, odpeckovač a skleničky na džem |
Postup
1. Část odpeckovaných višní dáme do hrnce, zasypeme je cukrem, pak dáme opět vrstvu višní, opět cukr ... postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny višně, necháme 3 hodiny stát
2. Do hrnce nalijeme 300 ml pitné vody, vše přivedeme k varu, přitom sbíráme pěnu, která se na povrchu vytvoří, mícháme a na mírném zdroji tepla necháme probublávat tak dlouho, dokud sirup nezhoustne
3. Před vypnutím zdroje tepla přidáme citronovou šťávu, necháme dobře vychladnout
4. V této fázi jsem získali tzv. vision gliko, řecké želé, které se tradičně pojídá jako dezert, lze uskladnit ve skleničkách na zavařeniny a využívat jako zavařeninu, nebo z něj připravit nápoj
5. Na vissinadu se musí želé zředit 5:1 studenou vodou a přidat několik kostek ledu.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz