Žďárská zelňačka
Krajová polévka připravená ze skopového masa, kyselého zelí, hladké mouky, mletého zázvoru …, servírovaná zdobená kolečky citrónu a šlehačkou.
Doba přípravy 100 minut
Ingredience
Ingredience:
350 g | kyselého zelí |
150 g | skopového předního masa |
50 g | hladké mouky |
50 g | cibule |
50 g | sádla |
1 dl | šlehačky 33 % |
1 ks | citrónu |
špetka mletého závoru | |
kmletý pepř | |
česne | |
voda | |
sůl |
Postup
Postup:
1. Omyté skopové maso zvolna uvaříme do měkka v osolené vodě, necháme ho vychladnout a nakrájíme nadrobno
2. Kyselé zelí překrájíme, zalijeme částí vývaru z masa a dusíme 30 minut pod poklicí
3. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme prosetou hladkou mouku, uděláme světlou jíšku, zalijeme ji zbylým vývarem, rozšleháme, přivedeme do varu a půl hodiny vaříme
4. Přidáme nakrájené maso, dušené zelí, rozetřený česnek, mletý pepř, zázvor a ještě povaříme asi 10 minut
5. Při podávání přidáváme do každé porce kopeček šlehačky a kolečko citronu.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz