Jak dosáhnout čirý hovězí vývar
Hovězí vývar je oblíbenou součástí slavnostního menu. Ať už s játrovými knedlíčky, nudlemi anebo noky - každopádně musí být silný a čirý.
Většina z nás má pocit, že uvařit hovězí vývar nemůže být tak těžké. Do hrnce dáme zeleninu, maso a ochutíme - necháme vařit a máme hotovo. Ale tak jednoduché to zase není. Připravili jsme pro Vás pár základních zásad, které se při přípravě klasického hovězího vývaru vyplatí dodržovat.
1/ hovězí maso i zeleninu vkládáme zásadně do studené vody
2/ hned v začátku vaření se začně tvořit na povrchu polévky pěna. Tuto pěnu lžící průběžně vytahujeme, až do úplného vyčištení vývaru.
3/ pokud chcete dolít v průběhu vaření další vodu, vždycky použijte pouze vodu horkou
4/ vývar ochutíme hned na začátku (sůl a pepř), průběžně můžeme buď přisolit anebo dolít vodu, pokud jsme to se solí na začátku trochu přehnali
5/ základem silného vývaru je doba vaření - minimálně 2,5 až tři hodiny od začátku varu
6/ vaříme nejenom pomalu, ale hlavně na mírném stupni. Klokotavý var je jedním z důvodů kalného vývaru.
7/ když je vývar hotový, necháme ho chvilku odpočívat, aby případný kal a drobné části sedly na dno. Poté vývar scedíme.
Pokud by se nám přes všechny výše uvedené zásady nepovedl čistý vývar, můžeme využít rady mistra kuchaře - pana Pohlreicha:
"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa. A máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej" radí šéfkuchař.
Přejeme dobrou chuť
Balonky.cz
HOT LINE 777 000 019