Míchané nápoje a jejich dělení
Základní informace o míchaní nápojů a jejich dělení
Dělení míchaných nápojů
Podle obsahu alkoholu:
alkoholické
nealkoholické (soft drinks)
Podle doby podávání:
před jídlem – aperitivy (pre-dinner či before dinner drinks) – bývají suché nebo obsahují velmi malé množství cukru
po jídle – digestivy (after dinner drinks) – suché být nemusí a většinou také nebývají
Podle velikosti porce:
krátké (short drinks ) - do obsahu 10 cl
střední (medium drinks ) - do obsahu do 20 cl
dlouhé (long drinks) – obsah až 30 cl
Podle teploty:
studené
teplé (hot drinks)
Podle obsahu cukru:
suché (dry)
polosuché (medium dry)
sladké (sweet)
Podle báze:
Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Koktejly se skládají ze dvou, někdy tří základních částí:
Báze – základ koktejlu. Báze bývá zastoupena v koktejlu obvykle nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Většina koktejlů podle klasických receptur uplatňuje jednu bázi, některé jsou založeny na kombinaci dvou (např. Gin a lehký kubánský rum).
Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.
Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobící elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba).