Čokoládová poleva z kakaa
Sladká poleva využívaná při výrobě sladkých dortů a jiných sladkých pochutin.
Ingredience
80 g | ztuženého tuku (másla) |
80 g | moučkového cukru |
1 lžíce | škrobové moučky |
1 lžíce | kakaa |
1 lžíce | mléka |
Postup
1. Tuk na mírném ohni zvolna rozehřejeme
2. Přidáme moučkový cukr, kakao, mléko, škrobovou moučku a za stálého míchání přivedeme k varu, ale nevaříme.
Doporučení:
Poleva nemá být příliš hustá, protože se potom nestejnoměrně roztéká a tvoří zbytečně vysokou vrstvu. Do příliš husté můžeme přidat podle jejího druhu trochu vody nebo bílek. Poleva nemá být ani řídká, protože potom zase dobře nekryje a stéká. Do řídké můžeme přidat ještě trochu prosátého moučkového cukru. Srazí-li se nám čokoládová poleva, přidáme do ní lžíci horké vody a dobře promícháme. Hladkou a dobře umíchanou polevu vždy ihned použijeme.
Při zdobení dortu polevou, nalijeme polevu do středu a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách. Na drobné pečivo nanášíme polevu lžičkou - do středu kápneme polevu a krouživým pohybem ji necháme roztéct do krajů. Bílé ledové polevy nebo bílkové polevy zpracujeme co nejrychleji, protože rychle tuhnou.
Poznámka:
Polevy zlepšují vzhled moučníků a chrání moučník před vysycháním.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz